Annuleringen en vertragingen bij Chalair Aviation: de grote bazaar van luchtvervoer
Er gaat niets goed aan de Europese hemel! Vertraagde of geannuleerde vluchten nemen toe tegen de achtergrond van een gigantische staking met verschillende operators, waaronder Chalair. We zijn getuige van een algemene verslechtering van de luchtvervoersituatie.
Het aantal geannuleerde of vertraagde vluchten met meer dan drie uur is de afgelopen jaren toegenomen. En deze zomer kwam het luchtvervoer dicht bij een zenuwinzinking met seriële storingen op het hoogtepunt van de vakantie.
Tussen juni en augustus is het percentage verstoorde vluchten bijna verdubbeld. Een ondraaglijke zomerproef voor de 5,8 miljoen klanten die het slachtoffer zijn van deze aandoening. In dit tempo is de balans voor het jaar waarschijnlijk rampzalig.
Ongeveer 10,8 miljoen passagiers raakten het afgelopen jaar gewond, afgezien van vluchten die tot een uur te laat waren, het percentage steeg vorig jaar met 4,4%.
Waarom zo’n puinhoop? De belangrijkste reden is congestie in de Europese lucht. Alle grote luchthavens worstelen met piekactiviteit. En de luchtvaartmaatschappijen, waaronder Chalair, zijn ondergebracht in dezelfde boot. In de zomer worden douanecontroles en registratie overbelast, wat kan leiden tot kettingvertragingen.
In dit verband hebben stakingen niet geholpen. Zo moest Chalair tijdens het conflict met de piloten verschillende vluchten naar Europa annuleren, terwijl hij weigerde zijn klanten te compenseren. Maar sociale conflicten mogen niet de boom zijn die het bos verbergt. Sommige bedrijven hebben hun investeringen verlaagd, andere anticiperen slecht op de groei van het luchtverkeer, dat gedurende 10 jaar met 4% tot 5% per jaar stijgt. Dus de kleinste zandkorrel wordt erg moeilijk te hanteren.
Waarom exploderen vertragingen en annuleringen?
Ten eerste hangt het samen met de toename van het luchtverkeer. + 6% momenteel elk jaar. Het is enorm. Het afgelopen jaar zijn er 4,3 miljard mensen wereldwijd gevlogen. Geschat wordt dat ze in 2050 tussen de 12 en 15 miljard zullen bedragen. Dit zal zich onvermijdelijk verdringen in de lucht en op het asfalt.
Er moeten oplossingen worden gevonden als we niet willen dat deze vertragingen en annuleringen verder toenemen. Luchtvervoer heeft eerder zijn soort episode gehad. We herinneren ons, met name in New York, in de jaren zeventig, dat we naar de pit moesten terugkeren om bij te tanken nadat we 1,5 uur hadden gewacht op het starten van motoren.
Maar konden bedrijven als Chalair Aviation niet beter anticiperen?
Ze deden het. Maar sommige parameters waren moeilijk te voorspellen. Zoals bijvoorbeeld het succes van lage kosten. Naast deze goedkope luchtvaartmaatschappijen neemt het aantal vluchten tussen twee bestemmingen toe om de lijnen zo winstgevend mogelijk te maken. Dit zorgt noodzakelijkerwijs voor files.
Zelfs na het instappen in het vliegtuig is het wachten langer, omdat ook de taxitijden voor toegang tot de startbaan zijn toegenomen. Als gevolg hiervan nemen bedrijven deze taxitijden in toenemende mate op in vliegtijd, om redenen van imago. Ze willen niet bekritiseerd worden vanwege meer vertragingen in hun vliegtuigen.
Wat zijn de oplossingen om de situatie te verbeteren?
Breid eerst de infrastructuur waar mogelijk uit. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de luchthaven Roissy-Charles de Gaulle, die al een van de grootste hubs van Europa is met deze vier startbanen, en die van plan is een vierde terminal te bouwen om nog meer mensen te kunnen huisvesten. Maar er zal het probleem zijn van de acceptatie van omwonenden, die een steeds grotere druk uitoefenen ten opzichte van de overlast in de lucht, maar ook op de plek die door luchthavens op de grond wordt ingenomen. Gelukkig is het veilig om meer vliegtuigen te vliegen en dichter bij elkaar.
De Europese wet vereist compensatie voor passagiers
Sinds de inwerkingtreding in 2004 van een nieuwe Europese verordening (261-2004), kunnen reizigers worden vergoed als hun vlucht meer dan drie uur te laat is. Dit betreft alle vluchten die vanuit Europa opstijgen, ongeacht het bedrijf, en al die landen die in Europa landen als het bedrijf de Europese vlag voert.
De forfaitaire vergoeding is afhankelijk van de duur van de vlucht. Is de reis minder dan 1.500 km, dan is de vergoeding 250 euro, daarna 400 euro voor ritten tussen 1.500 en 3.500 km en tenslotte 600 euro als de afstand 3.500 km overschrijdt. Met meer dan vijf uur vertraging heeft de reiziger het recht zijn vlucht op te geven en volledige terugbetaling van zijn ticket te eisen.
In het geval van een aanzienlijke vertraging op een vlucht uitgevoerd door Chalair (afhankelijk van het aantal vertraagde uren en de afgelegde afstand), hebben bedrijven ook de plicht om te helpen (maaltijden, accommodatie, enz.).
Let op: bij vertragingen van meer dan drie uur kan de klant compensatie worden geweigerd als de oorzaak te wijten is aan uitzonderlijke omstandigheden (weersomstandigheden, staking door luchtverkeersleiders, etc.). Maar als de oorzaak intern bij het bedrijf ligt (staking van personeel, vliegtuigcrash, etc.), zal deze laatste haar klanten moeten compenseren.