Lang wachten op de luchthaven vanwege TAROM, wat te doen?
Als het vertrek van uw vlucht met het Roemeense bedrijf wordt vertraagd met 2 uur of meer, is de luchtvaartmaatschappij verplicht u een aantal basisdiensten aan te bieden, zonder dat dit mijn mogelijke compensatie voor geannuleerde of vertraagde vluchten in gevaar brengt.
Deze diensten moeten worden geleverd door de luchtvaartmaatschappij, ongeacht of zij verantwoordelijk is voor de onregelmatigheid:
– Vertraging van minimaal 2 uur (vluchten van minder dan 1500 km): snacks, drankjes en 2 telefoontjes of e-mails
– Voor een vertraging van minimaal 3 uur (vluchten tussen 1500 km en 3500 km, of meer dan 1500 km voor intracommunautaire vluchten): snacks en drankjes en 2 telefoontjes of e-mails
– Bij een vertraging van minimaal 4 uur (vluchten meer dan 3500 km): snacks en drankjes en 2 telefoontjes of e-mail.
Dankzij verordening 261/2004 die de rechten van vliegtuigpassagiers beschermt, heeft u bij overboeking (wat kan leiden tot instapweigering) onmiddellijk recht op aanvullende diensten. In geval van vertraging of annulering van de vlucht gelden andere rechten: als u meer dan 5 uur op de luchthaven heeft gewacht, heeft u het recht om uw ticket te annuleren en bijvoorbeeld voor een ander vervoermiddel te kiezen.
Als het vertrek van de vlucht met Tarom wordt uitgesteld tot de volgende dag, om niet op de luchthaven te slapen, moet de luchtvaartmaatschappij u voor een nacht in een hotel onderbrengen. Meer informatie over deze rechten vindt u op onze vluchtvertragingspagina of op onze vluchtannuleringspagina.
Alle passagiers worden beschermd door de Europese regelgeving inzake rechten van vliegtuigpassagiers en kunnen compensatie eisen voor geannuleerde of vertraagde vluchten, ongeacht de prijs van hun oorspronkelijke ticket.
Wat zijn de buitengewone omstandigheden in het geval van vertraging of annulering van een vlucht?
Als de luchtvaartmaatschappij niet verantwoordelijk is voor de vertraging of annulering van de vlucht, is zij volgens Verordening 261/2004 betreffende de rechten van luchtreizigers niet verplicht haar passagiers te compenseren. De maatschappij is immers vrijgesteld van compensatie voor haar luchtreizigers in het geval van “buitengewone omstandigheden”. Enkele voorbeelden:
– beperking van het luchtruim,
– sluiting van de luchthaven,
– Politieke instabiliteit,
– onvermijdelijke veiligheidsrisico’s,
– Stakingen luchthavenpersoneel,
– botsing van vogels met de vliegtuigmotor,
– Extreem weer.
Er zijn echter uitzonderingen op deze buitengewone omstandigheden in gevallen waarin de luchtvaartmaatschappij het probleem had kunnen voorkomen door passende maatregelen te nemen.
Als de Roemeense luchtvaartmaatschappij bijvoorbeeld niet voor de winter voldoende ijsbestrijdingsvloeistof heeft verstrekt, kan zij verantwoordelijk worden gehouden voor een vertraging die hierdoor wordt veroorzaakt, met name als wordt vastgesteld dat het vliegtuig van de andere luchtvaartmaatschappijen in staat om op tijd op te stijgen.
Wat zijn de vergoedingen in het geval van een technisch probleem?
Wanneer de luchtvaartmaatschappij ondanks alle reguliere onderhoudsdiensten met een technisch probleem wordt geconfronteerd, wordt dit niet als een buitengewone omstandigheid beschouwd. Als bewezen is dat de luchtvaartmaatschappij het probleem had kunnen voorkomen, is zij verplicht haar passagiers tussen € 250 en € 600 per persoon te vergoeden. Vergeet niet te controleren of u in aanmerking komt voor geldelijke compensatie.
Hoe kunt u uw rechten voor toekomstige vluchten beschermen?
– U heeft een vliegreis gepland en u wilt er zeker van zijn dat u geen voorschot op compensatie mist?
Geen probleem. U kunt uw vluchten vooraf invoeren in uw compensatiecalculator en u wordt geïnformeerd of u recht heeft op compensatie op grond van EU-verordening 261/2004.