De vergoeding voorzien door de Europese wetgeving in geval van onvoorziene gebeurtenissen (vertraging of plotselinge annulering van de vlucht Helvetic Airways)
Miljoenen reizigers konden legitiem aanspraak maken op compensatie voor een te laat of volledig geannuleerde vlucht met Helvetic Airways. Maar, zoals bijna niemand, vanwege tijdgebrek of onwetendheid over de wetgeving. Deze vergoedingen, die nooit worden geclaimd, komen dus ten goede aan de Zwitserse luchtvaartmaatschappijen, die ervoor waken deze vergoedingen niet automatisch aan gewonde reizigers aan te bieden.
Naar schatting verliezen Franse passagiers jaarlijks meer dan 440 miljoen euro aan potentiële compensatie. Toch een bedrag dat verre van te verwaarlozen is.
Meer dan 1 miljoen passagiers hebben volgens de in de claim gespecialiseerde startups geen aanspraak gemaakt op de vergoeding waarop zij recht hadden. De bedragen kunnen variëren van 250 euro ongeacht de ticketprijs. Althans voorlopig, want de Europese Unie dreigt de voorwaarden voor recht op compensatie aan te scherpen.
Iedereen maakt zich echter zorgen. We moesten allemaal een paar uur te laat wachten op een vliegtuig of, erger nog, wachten op het asfalt om het vliegtuig te laten opstijgen. Net als miljoenen mensen hebben velen van jullie dit soort ergernis ervaren. Maar slechts 7% van ons is hiervoor gecompenseerd.
Het is duidelijk dat de voorwaarden perfect zijn vastgesteld om uw rechten te doen gelden en om een vergoeding te krijgen in geval van vertraging, annulering of instapweigering waarvoor het bedrijf verantwoordelijk is (staking, mechanische storing, enz.). Als dit echter “uitzonderlijke omstandigheden” zijn, zoals bijvoorbeeld een goede sneeuwstorm (onze Canadese vrienden zullen ons nog steeds uitlachen) of anders “politieke instabiliteit” (die dit een goede vraag vindt), is het bedrijf niet verplicht om deze vergoedingen te doen.
Sinds 2004 is het de Europese wet die luchtvaartmaatschappijen ertoe verplicht hun passagiers te compenseren bij een vertraging van meer dan drie uur en meer dan 1.500 kilometer. Het verschuldigde bedrag voor een vertraagde vlucht is gebaseerd op de omvang van de vertraging en de afstand van de vlucht. Plots gaat de schaal van 250 naar 600 euro voor een vertraging van ruim 4 uur en ruim 3.500 kilometer. Als de vlucht met Helvetic Airways meer dan vijf uur vertraging heeft opgelopen, kunnen passagiers hun zitplaats annuleren en volledig worden vergoed. Bij instapweigering en annulering komt deze vergoeding bovenop de terugbetaling van het vliegticket.
Te weinig passagiers denken aan compensatie bij vertraging of annulering van hun vlucht. In een in augustus 2014 gepubliceerd rapport schat het compensatieportaal dat ongeveer 1,1 miljoen passagiers, die vanuit Zwitserland reizen, geen compensatieclaim hebben ingediend toen ze daarvoor in aanmerking kwamen. Een tekort voor reizigers geschat door het bedrijf op 440 miljoen euro per jaar.
Om het proces te vergemakkelijken, bieden verschillende bedrijven op hun website aan om in plaats van de passagier te controleren of hij een gedeeltelijke terugbetaling kan claimen. Om te controleren of ze in aanmerking komen, moet de reiziger gewoon het vluchtnummer en de datum van vertrek invoeren en de vakjes aanvinken die overeenkomen met de redenen voor de vertraging of annulering.
Eenmaal ingediend, controleert de startup de verdiensten van het verzoek en stelt de passagier op de hoogte van de ontwikkelingen in het bestand. Als de procedure succesvol is, zal het bedrijf 30% van het door de luchtvaartmaatschappij betaalde bedrag afschrijven. Anders worden er geen kosten in rekening gebracht. Ondersteund door de Europese Commissie, heeft de site al meer dan 400.000 reizigers geholpen.
Wanneer kan er een vergoeding worden gevraagd?
Sinds 2004 zijn de regels in de hele Europese Unie geharmoniseerd door Verordening nr. 261/2004. Het bepaalt dat alle vertragingen van meer dan drie uur een compensatieverzoek van 250 tot 400 euro kunnen rechtvaardigen als de vliegafstand tussen 0 en 3500 km ligt. Daarnaast kan de passagier tot 600 euro aan schadevergoeding eisen als de vlucht meer dan vier uur te laat is. Ten slotte hebben reizigers die meer dan vijf uur na de op het moment van boeken aangegeven aankomsttijd aankomen, het recht om een volledige terugbetaling van hun tickets te vragen.
Deze bedragen zijn ook geldig in geval van annulering van de Helvetic Airways-vlucht, behalve als het bedrijf ten minste twee weken van tevoren of zeven dagen heeft gemeld met een voorstel voor een andere vlucht met minder dan vier uur vertraging in vergelijking met de oorspronkelijk geplande aankomsttijd.
In uitzonderlijke omstandigheden zijn luchtvaartmaatschappijen zoals Helvetic Airways echter niet verplicht om de passagier te compenseren. Dit vage concept betreft bijvoorbeeld de uitbarsting van een vulkaan of bijzonder moeilijke weersomstandigheden. Een technisch probleem in het vliegtuig kan echter niet worden beschouwd als een buitengewone omstandigheid.